Virtuvē nekas nav tik relatīvs kā “ēdamkarote”. Vienam tā nozīmē kalnu ar cukuru, citam – rūpīgi nolīdzinātu kaudzīti. Tomēr, kad receptē rakstīts “1 ēdamkarote eļļas”, gribas saprast, cik ml ir ēdamkarotē patiesībā.
Cik ml ir ēdamkarotē?
Standarta mērvienība pasaulē ir 15 mililitri (ml) vienā ēdamkarotē. Tātad, ja receptē minēta 1 ēdamkarote piena, eļļas vai ūdens – tas ir apmēram 15 ml.
Tomēr dzīve nav laboratorija, un katra ēdamkarote var nedaudz atšķirties. Ražotāji izmanto dažādu formu un dziļuma karotes, tāpēc tilpums var svārstīties no 12 līdz 18 ml. Ja gatavo desertu, kur svarīgs precīzs daudzums (piemēram, želeju vai mērci), labāk izmantot mērtrauku vai svariņus.
Cik ēdamkarotē ir ml ar dažādiem produktiem?
Šķidrumiem un sausām sastāvdaļām tilpums pēc svara atšķiras, bet apjoms paliek līdzīgs – ap 15 ml.
| Produkts | 1 ēdamkarote ≈ ml | Piezīme |
|---|---|---|
| Ūdens | 15 ml | universāls etalons |
| Eļļa | 14 ml | nedaudz vieglāka par ūdeni |
| Piens | 15 ml | atkarīgs no tauku satura |
| Cukurs | 12–14 ml | atkarīgs, vai ar kaudzi |
| Milti | 8–10 ml | “ar kaudzi” var būt 12 ml |
| Sāls | 17–20 ml | kristāli aizņem vairāk vietas |
Tātad, 1 ēdamkarote ir ml robežās no 12 līdz 18, bet vidēji uzskatāma par 15 ml.
Salīdzinājumam – citas karotes
- 1 tējkarote = 5 ml
- 1 deserta karote = 10 ml
Trīs tējkarotes ir viena ēdamkarote – ja gadījumā esi prom no mājām un vienīgais mērīšanas rīks ir kafijas karotīte.
Padomi precīzai mērīšanai
- Vienmēr lieto vienu un to pašu karoti visam mērījumam, lai saglabātu proporcijas.
- Ja sastāvdaļa ir bieza (piemēram, medus vai skābais krējums), izlīdzini to ar naža asmeni.
- Ja gribi ideālu rezultātu, izmanto mērtrauku ar mililitru atzīmēm – īpaši konditorejā.
Tātad atbilde ir skaidra: 1 ēdamkarote = ap 15 ml, taču atkarībā no karotes formas un ražotāja tas var svārstīties pāris mililitru robežās. Virtuvē svarīgākais ir konsekvence – ja visu recepti mēri ar to pašu karoti, garša būs līdzsvarota, pat ja 16 ml vietā pievieno 14ml.
