Daudzi domā, ka olas izvārīt ir vienkārši – ieliec katliņā un pagaidi. Bet tie, kas reiz ir pārvārījuši dzeltenumu līdz pelēkai malai vai mocījušies ar čaumalas nolobīšanu, zina – kā pareizi vārīt olas ir neliela zinātne. Olu vārīšana patiesībā prasa precizitāti, jo katra minūte maina rezultātu.
Tāpēc šis ir tavs īsais, bet pamatīgais ceļvedis, lai mīksti, vidēji vai cieti vārītas olas vienmēr izdotos tieši tā, kā gribi.
Sagatavošanās olu vārīšanai
Laba olu vārīšana sākas ar pareizo olu izvēli. Izvēlies svaigas, bet ne pavisam tikko dētas olas – apmēram 5–7 dienu vecas olas mizojas daudz vieglāk. Lai pārliecinātos par svaigumu, ieliec olu glāzē ar ūdeni: ja tā nogrimst un paliek horizontāla, tā ir svaiga; ja peld – laiks izlietot citur.
Pirms vārīšanas olas ieteicams izņemt no ledusskapja vismaz 15 minūtes iepriekš. Pārāk strauja temperatūras maiņa var radīt plaisas čaumalā. Vārot vari pievienot šķipsnu sāls vai pilienu etiķa, lai gadījumā, ja ola plaisā, baltums neizplūstu.
Olu vārīšanas laiks un ilgums
Šeit viss izšķiras sekundēs. Olu vārīšanas ilgums noteiks to, vai iegūsi krēmīgu vai pilnīgi cietu dzeltenumu. Ja domā, cik ilgi vārīt olas, šī tabula ir tavs labākais draugs:
| Vārīšanas ilgums | Rezultāts | Apraksts |
|---|---|---|
| 4 minūtes | Mīksti vārītas olas | Dzeltenums šķidrs, baltums nedaudz maigs |
| 6 minūtes | Vidēji vārītas olas | Dzeltenums krēmīgs, viegli plūstošs |
| 9–10 minūtes | Cieti vārītas olas | Dzeltenums pilnīgi sacietējis, bez zaļas malas |
Olu vārīšanas ilgums sākas brīdī, kad ūdens sāk burbuļot. Kad laiks pagājis, olas nekavējoties liec aukstā ūdenī uz 5–10 minūtēm – tas apturēs vārīšanas procesu un palīdzēs vieglāk nomizot čaumalu.
Mīksti vārītas olas
Ja vēlies brokastīs olas ar plūstošu dzeltenumu, izvēlies mīksti vārītas olas. Tās vāra 3,5–5 minūtes, atkarībā no izmēra. Tūlīt pēc vārīšanas ieliec olas ledus aukstā ūdenī, lai apturētu karstuma iedarbību. Šādi dzeltenums paliks maigs, bet baltums pietiekami stingrs.
Padoms: nelieto pārāk lielu liesmu – ūdenim tikai viegli jāvārās, citādi čaumala var plaisāt un baltums izplūst.
Cieti vārītas olas
Ja plāno olas salātiem, sviestmaizēm vai ēdiena dekorēšanai, izvēlies cieti vārītas olas. Tām ideāls laiks ir 9 līdz 10 minūtes. Vārot ilgāk, baltums kļūst gumijots, bet dzeltenumam veidojas pelēcīga mala – tas nozīmē, ka olbaltums un dzelzs ir reaģējuši karstumā. Lai no tā izvairītos, ievēro precīzu olu vārīšanas ilgumu un atdzesē uzreiz pēc vārīšanas.
Kad olas atdzisušas, tās var uzglabāt ledusskapī līdz 5 dienām.
Kā vārīt olas, lai viegli nomizot?
Šis ir mūžīgais jautājums – kā vārīt olas, lai viegli nomizot?
Triks ir vienkāršs:
- izmanto ne pavisam svaigas olas,
- pievieno tējkaroti sāls ūdenim,
- un pēc vārīšanas nekavējoties dzesē tās aukstā ūdenī vai ledus vannā.
Tas palīdz čaumalai atdalīties no membrānas, un čaumala nolobās bez problēmām.
Papildu padoms – ja olu čaumalu nedaudz saplaisā pirms vārīšanas, gaisa kabata palīdzēs vēl vienkāršāk to nomizot.
Papildu padomi olu vārīšanā
- Vārot vairākas olas, tās vispirms ieliec aukstā ūdenī un tikai tad uzsildi – tā nodrošina vienmērīgu sasilšanu.
- Pēc vārīšanas olas vislabāk uzglabāt čaumālā – tas palīdz saglabāt mitrumu un garšu.
- Lai olas nesmaržotu pēc sēra, nepārvāri un izmanto svaigu ūdeni.
Olu vārīšana nav tikai par laiku, bet arī par detaļām – no sākuma līdz atdzesēšana
