Kartupeļi ir tas dārzenis, bez kura latvietis nejūtas droši. Tos liek visur – zupā, salātos, biezenī, reizēm pat uz picas (un tad izliekas, ka tā tam jābūt). Lai kā arī būtu, kartupeļu pagatavošana sākas ar vienu vienkāršu jautājumu: cik ilgi jāvāra kartupeļi?
Cik ilgi jāvāra kartupeļi?
Vārīšanas ilgums atkarīgs no tā, vai kartupeļi ir mizoti, sagriezti un kādai šķirnei tie pieder.
- Mizoti, sagriezti gabaliņos: 10–15 minūtes verdošā ūdenī.
- Mizoti, veseli vidēja izmēra kartupeļi: 20–25 minūtes.
- Nemizoti jaunie kartupeļi: 15–20 minūtes.
Pārbaudi ar dakšiņu – ja tā viegli ieiet vidū, kartupelis gatavs. Ja dakšiņa lūzt, tu esi izvēlējies nepareizu karoti, nevis nepareizu recepti.
Kā vārīt kartupeļus soli pa solim
- Nomazgā kartupeļus un, ja vajag, nomizo.
- Ieliec katlā un pārlej ar aukstu ūdeni tā, lai tie būtu pilnībā nosegtī.
- Pievieno šķipsniņu sāls (ap 1 tējkaroti uz litru ūdens).
- Uzkarsē līdz vārīšanās brīdim, tad samazini karstumu un vāri norādīto laiku.
- Kad gatavi, nolej ūdeni un ļauj tiem nedaudz “atpūsties” – tvaiki pabeigs darbu.
Šī ir klasiskā kartupeļu pagatavošana, ko izmanto jebkurai piedevai vai biezenim.
Kā pagatavot kartupeļus dažādiem ēdieniem?
- Biezenim: vāri mizotus kartupeļus līdz pilnīgai mīkstumam (20–25 min).
- Salātiem (piemēram, rasolam): vāri ar mizu 20 minūtes, lai saglabā formu.
- Zupai: sagriez mazos gabaliņos un vāri 10–12 minūtes – tie mīkstina buljonu.
Ja vēlies mazliet eksperimentēt, vari arī tvaicēt kartupeļus – garša maigāka, un saglabājas vairāk vitamīnu.
Padomi un biežākās kļūdas
- Nepārvāri! Pārmīksti kartupeļi sabrūk un kļūst ūdeņaini.
- Neliec sāli beigās. Sāls jāpievieno sākumā, citādi garša neiesūksies.
- Nemizo pārāk agri. Mizoti kartupeļi ātrāk zaudē cieti un kļūst ūdeņaini.
- Uzglabāšana: novārītus kartupeļus turi ledusskapī līdz 3 dienām, bet nesildi mikroviļņos – labāk pannā ar sviestu.
Tagad zini, cik ilgi jāvāra kartupeļi un kā pagatavot kartupeļus, lai tie nebūtu ne pārāk cieti, ne pārvārīti. Vārīšana aizņem no 10 līdz 25 minūtēm – atkarībā no lieluma un mizas. Vienkārši? Jā. Bet katram īstam ēdienam vajag tieši tik daudz uzmanības, cik tev būtu žēl dot brokastu putrai.
