Paipalu olas ir ne tikai skaistas un mazliet eksotiskas, bet arī pārsteidzoši bagātas ar uzturvielām. Tās satur vairāk dzelzs, B12 vitamīna un olbaltumvielu nekā parastās vistas olas, tāpēc paipalu olas veselībai ir lielisks papildinājums ikdienas ēdienkartē. Tomēr, lai tās būtu tieši tādas, kā patīk — ar mīkstu dzeltenumu vai pilnīgi cietas —, ir svarīgi zināt, cik ilgi jāvāra paipalu olas.
Kā pareizi sagatavot un vārīt paipalu olas?
Pirms paipalu olu vārīšanas, ļauj tām sasilt līdz istabas temperatūrai. Aukstas olas, ieliktas verdošā ūdenī, var plaisāt. Ieteicams tās uz pāris minūtēm iemērkt siltā ūdenī — tas palīdz izvairīties no plaisām un padara vārīšanu vienmērīgāku.
Kad ūdens uzvārījies, ar karoti uzmanīgi ieliec olas katliņā. Paipalu olas vāra daudz īsāku laiku nekā vistas olas, tāpēc taimeris šeit ir tavs labākais draugs.
Cik ilgi vārīt paipalu olas
Lai rezultāts būtu perfekts, pietiek ar dažām minūtēm.
- Mīksti vārītas paipalu olas: 2 minūtes verdošā ūdenī. Dzeltenums būs šķidrs, bet baltums nedaudz nostiprinājies.
- Vidēji cietas paipalu olas: 3 minūtes. Dzeltenums paliek viegli krēmīgs, ideāli piemērots salātiem vai brokastīm.
- Cieti vārītas paipalu olas: 4 minūtes. Baltums stingrs, dzeltenums pilnībā gatavs, bet vēl maigs.
Ja paipalu olas vārīt ilgāk par 5 minūtēm, dzeltenums var kļūt zilgans, bet garša — sausa. Tāpēc labāk ievērot šo īso, bet precīzo laika skalu.
Kā atdzesēt un nolobīt paipalu olas
Tiklīdz laiks pagājis, olas nekavējoties pārlej ar aukstu ūdeni vai ieliec ledus vannā. Tas ne tikai aptur vārīšanos, bet arī palīdz vieglāk nolobīt čaumalu. Sāc lobīšanu no resnākā gala, kur atrodas neliels gaisa burbulis — tur čaumala visvieglāk atdalās.
Ja čaumala tomēr ķeras, ieliec olas ūdenī uz dažām minūtēm pēc sasitiena. Ūdens iekļūs zem plēvītes, un lobīšana būs daudz vieglāka. Tieši šis triks padara paipalu olu vārīšanu vienkāršu pat iesācējiem.
Cik paipalu olas ir vistu ola?
Lai aizstātu vienu vistu olu, vajadzīgas aptuveni 5 paipalu olas. Tas ir ērts aprēķins, ja gribi izmantot tās cepšanā vai kulinārijā. Piemēram, omletei, kur vajadzīgas divas vistas olas, droši izmanto desmit paipalu olas — rezultāts būs gaisīgāks un mazliet saldāks.
Papildu padomi
- Kā vāra paipalu olas, lai dzeltenums būtu centrā? Pirms vārīšanas dažas sekundes maisi ūdeni, lai olas lēnām griežas — tas palīdz dzeltenumam “nostāties” vidū.
- Lai paipalu olas saglabātu svaigas, uzglabā tās vēsumā, bet ne tiešā ledus kontaktā.
- Paipalu olas veselībai ir vērtīgas: tās palīdz stiprināt imunitāti, satur daudz antioksidantu un ir piemērotas cilvēkiem ar vieglu alerģiju pret vistas olām.
