Miežu putraimi ir sena un uzturvielām bagāta graudaugu sastāvdaļa, kas lieliski iederas gan brokastīs, gan pusdienās vai vakariņās. Tie ir bagāti ar šķiedrvielām, minerālvielām un augu olbaltumvielām, turklāt ļoti sātīgi. Lai iegūtu labāko garšu un konsistenci, svarīgi zināt, cik ilgi vārās miežu putraimi un kā tos pareizi pagatavot.
Cik ilgi jāvāra miežu putraimi?
Vidēji miežu putraimi vārās 20–30 minūtes, atkarībā no to veida un iepriekšējas apstrādes. Ja putraimi tiek iepriekš izmērcēti 2–3 stundas vai uz nakti, vārīšanas laiku var saīsināt.
Vārīšanas laikā svarīgi tos ik pa laikam apmaisīt, lai nepieķeras katla dibenam, un nepieciešamības gadījumā pievienot nedaudz ūdens.
Padomi, kā pagatavot ideālus miežu putraimus
- Ja vēlies, lai putra būtu gaisīga, beigās pievieno tējkaroti sviesta un maigi apmaisi.
- Lai iegūtu izteiktāku garšu, vārīšanas laikā vari pievienot šķipsniņu sāls vai buljonu.
- Kā pagatavot miežu putraimu putru sāļā versijā – pievieno dārzeņus vai sēnes, tā būs lieliska piedeva gaļai.
Cik ilgi vārās miežu putraimi bez mērcēšanas?
Ja nav laika tos mērcēt, miežu putraimi vārās aptuveni 20-30 minūtes, taču rezultāts joprojām būs labs, ja tiks izmantots pietiekams šķidruma daudzums un tie tiks rūpīgi apmaisīti.
Uzturvērtība (100 g vārītu miežu putraimu)
- Kalorijas: 120 kcal
- Olbaltumvielas: 3,5 g
- Šķiedrvielas: 4 g
- Ogļhidrāti: 25 g
- Tauki: 0,4 g
Kopsavilkums
Zinot, cik ilgi jāvāra miežu putraimi, tos var pagatavot pilnīgi pēc savas gaumes – gan saldos, gan sāļos variantos. Tie ir uzturvielām bagāti, sātīgi un lieliski iederas dažādos ēdienos – no brokastu putras līdz sautējumiem un piedevām. Ja vēlies veselīgu, vienkāršu un tradicionālu ēdienu, miežu putraimi pagatavošana būs lieliska izvēle.
