Harčo zupa ar liellopa gaļu ir viens no ikoniskākajiem Gruzijas ēdieniem – sātīga, bagātīga un smaržīga zupa ar tomātiem, rīsiem un garšvielām, kas sasilda gan ķermeni, gan dvēseli. Gruzijas harčo zupa tiek gatavota no mīkstas liellopa gaļas, kas burtiski kūst mutē, un tās garšu nosaka koriandrs, paprika un svaigi zaļumi. Rezultāts – patiesi īsts harčo, ko novērtēs gan ikdienas maltītē, gan svētdienas pusdienās.

Harčo zupa ar liellopa gaļu
Harčo zupa ar liellopa gaļu ir viena no tām receptēm, kas pierāda, ka laiks un vienkāršas sastāvdaļas spēj radīt izcilu rezultātu. Tā ir silta, sātīga un pilna aromātu, kas lieliski piemērota aukstām dienām vai ģimenes pusdienām. Klasiskais harčo ir bagātīgs Gruzijas virtuves simbols, kas iemantojis vietu arī latviešu virtuvēs – pierādījums tam, ka laba zupa nekad neiziet no modes.
Ingredients
- 1,3 kg liellopa gaļas gabalu piemēram, plecs vai lāpstiņa
- 3 tējk. sāls
- 4 ēdamk. olīveļļas vai citas eļļas
- 1 vidējs sīpols sasmalcināts
- 2 selerijas kāti smalki sagriezti
- 1 litrs ūdens
- 700 g sasmalcinātu tomātu
- 2 lauru lapas
- 1 tējk. malta koriandra sēklu
- 1 tējk. kūpinātas paprikas pulvera
- 2 ķiploka daiviņas sarīvēta
- ½ glāze neapstrādātu balto rīsu piemēram, Jasmine
- 2 ēdamk. citrona sulas
- ¼ glāzes svaiga pētersīļa sasmalcināta
- ¼ glāzes svaiga diļļu sasmalcinātu
- Svaigi garšaugi pasniegšanai pēc izvēles
Instructions
- Liellopu sagriez nelielos gabalos, apkaisi ar sāli un apcep lielā katlā ar 2 ēd. k. eļļas, līdz gaļa kļūst brūngana no visām pusēm. Nav nepieciešams to pilnībā izcept – pietiek ar vieglu apbrūnināšanu. Izņem gaļu no katla un noliec malā.
- Katlā pievieno vēl nedaudz eļļas, ber iekšā sīpolu un seleriju. Sautē apmēram 5 minūtes, līdz tie kļūst mīksti un caurspīdīgi.
- Pievieno tomātus kopā ar sulu, ūdeni, lauru lapas un apcepto gaļu. Uzkarsē līdz vārīšanās brīdim, tad samazini karstumu, uzliec vāku un ļauj vārīties uz lēnas uguns 1,5–2 stundas, līdz liellops kļūst pilnīgi mīksts.
- Tieši ilgā vārīšanās padara šo harčo ar liellopa gaļu tik sātīgu un aromātisku – buljons kļūst biezs un bagātīgs.
- Pēc tam pievieno rīsus, citronu sulu, ķiploku, koriandru un papriku. Vāri vēl 20 minūtes, līdz rīsi kļūst mīksti un uzsūc aromātisko buljonu.
- Kad klasiskais harčo ir gatavs, noņem katlu no uguns un pievieno pētersīļus un dilles. Uzliec vāku un ļauj zupai ievilkties 10 minūtes.
- Pasniedz karstu, pārkaisot ar vēl svaigiem garšaugiem un, ja vēlies, ar svaigu maizi.
Notes
- Ja vēlies bagātīgāku garšu, daļu ūdens aizvieto ar papildu buljonu.
- Lai iegūtu maigu, zīdainu konsistenci, vari pievienot nedaudz tomātu pastas.
- Harčo zupa ar liellopa gaļu lieliski uzglabājas – nākamajā dienā tā garšo vēl labāk, jo garšas kļūst izteiktākas.
- Ja vēlies pikantāku versiju, pievieno šķipsniņu čili vai adžiku.
