Responsive Menu
Add more content here...

Kā vārīt griķus?

kā vārīt griķus

Griķi ir viens no tiem produktiem, kas vai nu izdodas perfekti, vai arī kļūst par lipīgu, pelēcīgu masu. Tāpēc jautājums kā vārīt griķus ir daudz svarīgāks, nekā šķiet. Pareiza ūdens proporcija, temperatūra un “nogatavināšanas” laiks nosaka, vai iegūsi irdenus, maigus un garšīgus griķus. Rakstā atradīsi informāciju par to, kā pareizi vārīt griķus, kā arī nelielus trikus, ko izmanto pieredzējuši pavāri.

Sagatavošanās – griķu vārīšana soli pa solim

Laba griķu vārīšana sākas ar labiem griķiem. Izvēlies grauzdētus griķus, ja vēlies riekstainu garšu, vai neapstrādātus (zaļos griķus) – ja vēlies maigāku garšu un vairāk uzturvielu.

Pirms vārīšanas tos noskalo aukstā ūdenī, lai noņemtu putekļus un nelielu rūgtumu. Pēc vēlēšanās griķus vari apgrauzdēt sausā pannā, līdz tie kļūst aromātiski.

Kā pareizi vārīt griķus? Klasiskā metode

Pamatprincips ir vienkāršs: 1 daļa griķu : 2 daļas ūdens.

  1. Uzvāri ūdeni ar šķipsniņu sāls (un, ja vēlies, karoti sviesta).
  2. Iemaisi griķus, samazini uguni līdz minimumam un uzliec vāku.
  3. Vāri 15-20 minūtes, līdz ūdens uzsūcies.
  4. Kad ūdens vairs nav redzams, noņem katlu no uguns un paturi vēl 5–10 minūtes zem vāka, lai graudi “nogatavojas”.

Šis solis ir izšķirošais, ja vēlies saprast, kā izvārīt griķus, kas nav pārvārīti. Vārīšanas laikā griķus nemaisi – tas padara tos lipīgus.

Ja plāno vārīt griķus, kas jau saservēti paciņas, ieskaties šajā rakstā – cik ilgi jāvāra griķi paciņās.

Kā izvārīt griķus dažādos veidos?

Ja nav vēlmes stāvēt pie plīts, ir vairāki citi varianti, kā pareizi pagatavot griķus:

  • Multivārāmajā katlā: attiecība 1:2, režīms “graudaugi” vai “putra”, laiks 15 minūtes + 10 min atpūta.
  • Mikroviļņu krāsnī: griķus aplej ar ūdeni (1:2), pārklāj ar vāku, karsē 8–9 minūtes, pēc tam ļauj nostāvēties 5 minūtes.
  • Termosā: griķus aplej ar verdošu ūdeni, aizver un ļauj stāvēt 30–40 minūtes. Ideāli brokastīm vai ceļojumiem.

Visos gadījumos noteicošais ir tas pats – precīzas proporcijas un pietiekams “pēcvārīšanas” laiks.

Kā izvārīt irdenus griķus?

Ideāls rezultāts – graudi atdalās, nav lipīgi, bet saglabā vieglu mīkstumu. Lūk, kā izvārīt irdenus griķus:

  1. Pirms vārīšanas griķus apgrauzdē sausā pannā 2–3 minūtes.
  2. Pievieno karstu ūdeni, nevis aukstu – tā tie labāk uzsūks šķidrumu.
  3. Neliec pārlieku daudz sāls un nepievieno eļļu pašā sākumā.
  4. Kad vārīšana beigusies, neatver vāku uzreiz – ļauj tvaikam izdarīt savu darbu.

Šī vienkāršā metode garantē, ka griķi būs irdeni un aromātiski, nevis lipīgi vai pārvārīti.

Ar kādiem produktiem koā garšīgi pagatavot griķus?

Tiem, kas domā, kā garšīgi pagatavot griķus, ir bezgalīgi daudz iespēju:

  • Sajauc ar sautētiem sīpoliem un burkāniem – klasika, kas nekad neiziet no modes.
  • Pievieno sēnes un ķiploku – ideāli vakariņām.
  • Sajauc ar pupiņām, dārzeņiem un olīveļļu – veģetārs, bet sātīgs variants.
  • Brokastīs vari pagatavot griķus ar pienu, sviestu un medu – viegls, sildošs ēdiens ziemas rītiem.

Griķi ir lielisks fons garšvielām – vari izmantot sojas mērci, ķimenes, kurkumu vai timiānu, lai piešķirtu raksturu.

Kā pagatavot griķus veselīgi?

Ja interesē, kā pagatavot griķus veselīgā veidā, izvairies no liekām taukvielām. Pietiek ar nelielu daudzumu sviesta vai eļļas pēc vārīšanas.

Griķi ir bagāti ar magniju, dzelzi un augu olbaltumvielām, tāpēc tie ir ideāli gan veģetāriešiem, gan sportistiem. Viena porcija (apmēram 100 g sausā produkta) nodrošina aptuveni 340 kcal, bet gatavi griķi – tikai 110 kcal uz 100 g.

Biežākās kļūdas griķu vārīšanā

Pat pieredzējuši pavāri mēdz kļūdīties. Lūk, tipiskākās:

  • Pārāk daudz ūdens – griķi kļūst kā putra.
  • Maisīšana vārīšanas laikā – graudi saplīst un kļūst lipīgi.
  • Atvērts vāks – tvaiks aizplūst, un griķi nesanāk mīksti.
  • Pārāk īsa atpūta pēc vārīšanas – ūdens nav vienmērīgi uzsūcies.

Tāpēc, ja gribi ideālu rezultātu, ļauj griķiem pabeigt gatavošanos zem vāka – pacietība šeit ir galvenā sastāvdaļa.

Kopsavilkuma tabula

MetodeŪdens proporcijaVārīšanas ilgumsRezultāts
Klasiskā uz plīts1:210–15 min + 10 min zem vākaIrdeni, maigi griķi
Multivārāmais katls1:215 min + 10 minVienmērīgi vārīti
Mikroviļņu krāsns1:28–9 min + 5 min atpūtaMīksti griķi
Termoss1:230–40 minAromātiski, bet mazāk karsti

Atceries, galvenais ir proporcijas, pacietība un neliela mīlestība pret detaļām. Ar šiem principiem kā pareizi pagatavot griķus kļūst vienkārši – tie vienmēr sanāks irdeni, garšīgi un veselīgi.

Article Categories:
Gatavošana · Padomi virtuvē

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *