Ja vēlies saglabāt dārza garšas arī ziemā, rīvētu marinētu biešu recepte būs īstā. Saldskābā garša, bagātīgā krāsa un dabiskais saldums padara šo pagatavojumu par vienu no iecienītākajiem ziemas krājumiem Baltijā.
Marinētas rīvētas bietes ziemai ir lielisks papildinājums salātiem, aukstajām zupām, gaļas ēdieniem vai vienkārši kā piedeva kartupeļiem. Turklāt pagatavot tās ir daudz vieglāk, nekā varētu šķist.

Rīvētas marinētas bietes ziemai
Ingredients
- 500 g svaigu biešu ar notīrītiem galiem un bez lapām
- 500 ml ūdens
- 115 ml ābolu etiķa 9%
- 100 g cukura
- ¾ ēdamk. sāls
- Pēc vēlmes var pievienot pāris lauru lapas krustnagliņas vai piparu graudiņus, taču pirms pildīšanas burkās tos izņem.
Instructions
- Katlā uzvāri bietes ar visu mizu, līdz tās kļūst mīkstas (parasti 30–40 minūtes). Svaigas bietes no dārza vārīsies ātrāk.
- Kad bietes ir gatavas, notecini ūdeni, ļauj tām nedaudz atdzist, tad nomizo. Ar rupjo rīvi vai virtuves kombainu sarīvē tās vidēji smalki.
- Citā katlā sajauc ūdeni, cukuru, etiķi un sāli. Karsē uz vidējas uguns, līdz cukurs un sāls pilnībā izšķīduši.
- Ievieto rīvētās bietes karstajā marinādē un lēni vāri 15–20 minūtes, ik pa laikam apmaisot.
- Tikko noņem no uguns, karstās marinētās rīvētas bietes liec sterilizētajās burkās, līdz tās pilnas. Pārlej ar karsto šķidrumu, lai viss tiktu pārklāts.
- Noslauki burku malas, cieši aizskrūvē vāciņus.
- Ļauj atdzist istabas temperatūrā 24 stundas, tad pārvieto uz ledusskapi.
- Glabāšanai istabas temperatūrā: Burkas ievieto lielā katlā ar siltu ūdeni, lai ūdens līmenis nosegtu tās vismaz 2 cm virs vāciņiem. Vāri 10 minūtes vieglā vārīšanās temperatūrā. Izņem ar knaiblēm, nosusini un atstāj 24 stundas atdzist.
- Kad vāciņi ievelkas uz iekšu – zini, ka burkas ir hermētiski noslēgtas.
Notes
Uzglabāšana
- Rīvētas marinētas bietes ziemai uzglabā vēsā, tumšā vietā.
- Pareizi noslēgtas burkas saglabāsies līdz 12 mēnešiem.
- Atvērtas – ledusskapī līdz 2 nedēļām.
Kā izmantot marinētas rīvētas bietes?
- kā piedevu siltiem ēdieniem vai gaļai,
- salātos ar sieru vai āboliem,
- aukstajās zupās – īpaši aukstajā borščā,
- sviestmaizēs vai dārzeņu bļodiņās.
Padomi
- Ja vēlies maigāku garšu, izmanto mazāk etiķa vai pievieno tējkaroti medus.
- Rīvētas bietes ziemai vari gatavot arī ar balzametiķi – tas piešķir dūmakaināku garšu un tumšāku krāsu.
- Jo ilgāk stāv, jo izteiktāka kļūst saldskābā garša.
Rīvētu marinētu biešu recepte ziemai ir vienkāršs, bet ļoti garšīgs veids, kā saglabāt dārza labumus aukstajai sezonai. Gatavojot bietes mājās, tu vari pielāgot gan saldumu, gan skābumu savām garšas vēlmēm. Rīvētas marinētas bietes piešķirs krāsu un garšu jebkuram ēdienam – no salātiem līdz zupām. Un pats labākais – tās gatavot ir tik vienkārši, ka pēc pirmās reizes noteikti gribēsies atkārtot.
