Vistu aknu pastēte ir klasisks un elegants uzkodu ēdiens, kas apvieno maigumu, krēmīgumu un bagātīgu garšu. Tā ir lieliska izvēle svētku galdam, brokastīm vai vieglām vakariņām kopā ar grauzdētu maizi. Maigi sautētas aknas, sīpoli un sviests veido pamatni, bet saldo krējumu pievieno, lai pastēte kļūtu īpaši zīdaina un viegli smērējama.

Vistu aknu pastēte
Vistu aknu pastēte ar saldo krējumu ir ne tikai vienkārši pagatavojama, bet arī ļoti universāla – to var pasniegt gan siltu, gan atdzesētu. Tā lieliski sader ar svaigi ceptu bageti, marinētiem gurķīšiem vai viegli saldiem sīpoliem.
Equipment
- Panna
- Blenderis vai virtuves kombains
- Koka lāpstiņa vai karote maisīšanai
- Nazis un dēlītis dārzeņu sagatavošanai
- Svari vai mērglāzes
- Trauks pastētes uzglabāšanai (piemēram, stikla burka vai keramiska forma)
- Mazs katliņš
Ingredients
- 400 g vistu aknu
- 1 sīpols
- 2 ķiploka daiviņas
- 100 ml saldo krējuma
- 100 g sviesta 50 g cepšanai + 50 g pastētei
- Sāls un pipari pēc garšas
- Šķipsniņa timiāna vai rozmarīna pēc vēlmes
- Eļļa cepšanai
Instructions
- Nomazgā un attīri vistu aknas no cīpslām un liekajiem gabaliņiem, nosusini ar papīra dvieli.
- Pannā uz vidējas uguns izkausē pusi sviesta un apcep smalki sagrieztu sīpolu. Pievieno sasmalcinātu ķiploku un cep vēl 1 minūti.
- Liek pannā vistu aknas un cep apmēram 5–7 minūtes, līdz tās kļūst brūnas no ārpuses, bet vidū vēl nedaudz maigas.
- Pievieno sāli, piparus un, ja vēlies, nedaudz timiāna.
- Samazini uguni un pielej saldo krējumu. Vāri vēl 2–3 minūtes, līdz viss kļūst viendabīgs un nedaudz sabiezējis.
- Pārlej pannas saturu blenderī, pievieno atlikušo sviestu un sablendē līdz zīdainai, krēmīgai konsistencei.
- Pildījumu liec burciņā vai traukā, izlīdzini virsmu un pārlej ar izkausētu sviestu, lai pasargātu no apžūšanas.
- Atdzesē vismaz 2 stundas, pirms pasniegšanas.
Notes
- Lai pastēte būtu īpaši maiga, aknas nedrīkst pārvārīt – tām jāpaliek nedaudz rozīgām vidū.
- Garšas niansēm var pievienot nelielu daudzumu sinepju vai ābolu brendija.
- Vistas aknu pastēte labi sader ar grauzdētu baltmaizi, pilngraudu maizi vai kraukšķīgiem krekeriem.
- Atdzesēta vistu aknu pastēte ledusskapī saglabājas līdz 4–5 dienām.
